my Boo Bambusfahrräder

Bekannt aus dem ZDF

Bambus E-Bike

Unser my Volta

Zu den Modellen

Wir bauen eine Schule

in Zentral-Ghana

Unsere Story

Productie – Hoe uit bamboe een fiets ontstaat.

In ieder bamboe fietsframe zitten, alleen al in Ghana, 80-90 uren handarbeid. Dit komt omdat het productieproces gecompliceerd is waardoor de grootste zorgvuldigheid vereist is, geen bamboe stengel is immers gelijk. Volledig “Made in Ghana”.


Stap 1: De juiste bamboe zoeken en vervolgens kappen

Om een ecologische bamboe fiets te produceren is allereerst natuurlijk de grondstof bamboe nodig. Bamboe groeit in Ghana bijna overal wild langs de kant van de weg en wordt in Ghana als onkruid gezien. Het is daarom ook geen probleem om geschikte bamboe te vinden voor de bamboe fietsen. Toch is het zoeken en kappen van de bamboe een inspannende en niet ongevaarlijke taak, aangezien dit vaak op grote hoogten gedaan moet worden. Daarom is de grootste voorzichtigheid vereist!


Stap 2: De bamboe wordt gedroogd en gesorteerd

Na de oogst wordt de bamboe meerdere maanden intensief gedroogd. Hierdoor wordt de bamboe echt sterk en weersbestendig.

Nadat de bamboe gedroogd is worden voor de productie van de fietsframes de mooiste bamboe stengels uitgekozen. Voordat ze geschikt zijn voor de fietsframes worden de buizen van binnen behandelt.


Stap 3: De fietsframes worden opgebouwd in speciale mallen.

De bamboe buizen worden nu zo voorbereid dat ze precies in onze mallen passen. In deze mallen zijn de aluminium onderdelen uit de fietsframes gefixeerd, zodat de geometrie van de uiteindelijke fietsframes zo wordt zoals wij het ontworpen hebben. Daarna worden de bamboe buizen door middel van een biohars aan de aluminiumonderdelen gefixeerd, om ‘s nachts te kunnen drogen. De dag erna zitten de buizen aan de aluminiumonderdelen gelijmd en kan de volgende stap plaatsvinden.


Stap 4: Omwikkelen met hennep touw.

De fietsframes hebben op dit moment al hun uiteindelijke geometrie gekregen en het lijkt alsof ze klaar zijn. Toch zijn ze nu nog lang niet stabiel genoeg. Om de stabiliteit te krijgen die we graag willen, worden de uiteindeinden (daar waar de aluminiumonderdelen met het bamboe in aanraking komen) omwikkelt met in biohars gedrenkt hennep touw. De bamboe frames zijn extreem stabiel nadat dit composiet (biohars + hennep touw) is uitgehard.


Stap 5: Vijlen en schuren.

Nu is het zaak om de fietsframes optisch te perfectioneren. Dit gebeurd door de fietsframes met de hand te vijlen en te schuren. In principe gaat het erom dat de bamboe pijp recht wordt gevijld. Dat houdt in dat de hars uitstulpingen en het overtollige touw-hars composiet verminderd wordt. Zodat de verbindingen er niet klonterig uitzien maar juist mooie aerodynamische vormen hebben.


Stap 6: Kwaliteitscontrole

Op dit moment zijn de fietsframes in principe klaar. De kwaliteit moet echter nog wel getest en gecontroleerd worden. De Ghanese medewerkers controleren de frames aan de hand van een gedetailleerde checklist op de kritische punten. Zodat ieder my Boo bamboe fietsframe voldoet aan de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaarden.


Stap 7: De testen in Duitsland

In Duitsland worden onze bamboe fietsframes op de Europese weersomstandigheden voorbereid en daarnaast worden ze voorzien van een hoogwaardige lak. Hierna volgt de volledige assemblage tot een complete en unieke my Boo bamboe fiets.

Onze fietsframes zijn in Duitsland door het gerenomeerde testinstituut “Efbe Prüftechnik GmbH” volgens de geldende EN-norm voor city- /trekkingsfietsen getest – Daarnaast zijn ze ook volgens de E-bike norm getest! Deze tests simuleren levensduur van deze typen fietsen bij normaal gebruik. De fietsframes kwamen de eerste keer al door deze tests.


Ons sociaal verantwoorde productieproces

sociaal verantwoorde

Sinds December 2013 werken wij met het “Yonso project” en zijn bamboe fiets werkplaats “Boomers” samen. Het Yonso project bevindt zich in het Mapong district, in de buurt van de grote Ghanese stad Kumasi. Dit sociale project zet zich voornamelijk in voor meer scholingskansen voor kinderen, een lagere jeugdwerkloosheid en voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen.

Er is veel gebeurd nadat wij zijn gaan samenwerken met het Yonso project. Ze hebben namelijk een nieuw gebouw kunnen bouwen waarin de werkplaats gevestigd is. Daarnaast zijn er 20 jonge Ghanesen opgeleid om onze fietsframes te produceren. Zij hebben hierdoor sociale zekerheid gekregen door middel van een vaste en eerlijk betaalde baan.

Wij financieren een studiebeurs voor een Ghanees schoolkind bij iedere verkochte my Boo bamboe fiets! Op deze manier krijgen deze kinderen de mogelijkheid om naar school te gaan. Een kans die ze normaal gesproken niet zouden hebben.

Wij kunnen zeggen dat we zeer trots zijn op onze partner het “Yonso project” en op onze langdurige samenwerking met hen.


Ons team in Ghana

Team in Ghana


Händler my Boo

Onze dealers.

Bezoek een van onze my Boo dealers en maak een proefrit!

 

Dealers

Konfigurator

Configurator.

Ontdek alle mogelijkheden en configureer uw unieke my Boo!

 

Configurator

Kontakt

Contact.

Vragen en/ of opmerkingen kunt u natuurlijk altijd aan ons stellen. 

 

Contact

Pfeil Toplink